Leuke blog over Hamamdoeken

 

Ode aan de hamamdoek!

 

Hamamdoeken zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse sauna, sportschool en strandbeeld! Zeulden de meesten van ons twee jaar geleden nog grote badlakens mee in de tas, inmiddels hebben steeds meer mensen het plezier van een hamamdoek ontdekt. En terecht!

 

Onze hamam handdoek is verkrijgbaar in verschillende kleuren en motieven, het is niet alleen handig, maar ook een plezier voor het oog.

 

Wat is een hamam handdoek?

 

Een hamam handdoek of ook wel hamamdoek, pestemal of fouta genoemd, is een platgeweven dunne handdoek van katoen. Oorspronkelijk komt deze handige doek uit Turkije, waar de hamamdoek al meer dan 600 jaar niet meer weg te denken is. Waar deze sneldrogende handdoek eerst vooral populair was in (turkse) badhuizen of de sauna, wordt de doek steeds populairder als strandlaken!

 

Sommige mensen vinden het dan ook moeilijk te geloven dat deze doek net zo goed droogt als een gewone handdoek. Toch is het zo, en dat weten ze in Turkije al eeuwen. Hamamdoeken zijn onlosmakelijk verbonden met de Turkse badhuiscultuur. In hun hamams (badhuizen) ontmoeten de Turken elkaar voor hun uitgebreide reinigingsrituelen. Daar gebruiken zij de doeken om zich af te drogen, maar ook om op te zitten of als omslagdoek. Een beetje zoals vele Nederlanders tegenwoordig hun hamamdoek gebruiken in de sauna.

 

Wat is het verschil tussen een hamamdoek en een badlaken?

 

Het is niet voor niks dat de Turkse hamamdoek steeds populairder wordt. In vergelijking met een gemiddeld badlaken, is een hamam handdoek:

 

  • groter (bij Rozenkelim zijn ze maar liefst 100 bij 180cm)

  • lichter (270 versus 470 gram)

  • veel sneller droog

  • compacter

  • makkelijker om te knopen

 

De hamamdoeken van Rozenkelim, voordelig online!

 

Onze hamamdoeken zijn geweven van eerste kwaliteit 100% Turks katoen, en drogen daardoor minstens zo goed als de allerbeste theedoek. De doeken zijn authentiek en worden geproduceerd in Denizli, Turkije. Ze zijn kleurvast, ook na diverse keren wassen! De hamam handdoeken bij Rozenkelim zijn groot, maar met maar 250 gram ook zeer licht. Wij beschikken over de volgende kleuren: blauw, bruin, geel, grijs, groen, oranje, paars, rood, roze , wit en zwart. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende maten.
Naast badlaken of sauna handdoek wordt deze doek ook steeds vaker gebruikt voor andere doeleinden. Gebruikt het bijvoorbeeld als tafelkleed, foulard over een bank of stoel of gebruik de doek als picknickkleed. Een hamamdoek is zeer multifunctioneel!

 

Let op!: onze hamamdoeken zijn alleen online te bestellen, ze liggen dus niet in onze showroom.

 

 

 

hamamdoeken

 

 

 

Delen: