Kleden aan de muur

Dat het weven van kleden een ware kunstvorm is, dat wisten we eigenlijk al, maar dat het nu ook een trend is om de kleden als kunst aan de muur te hangen, dat vinden we helemaal leuk. Steeds vaker komen we mooie plaatjes tegen op pinterest (volg je ons al?). Wanneer je een kleed ophangt, kun je in volle glorie genieten van de kleuren en patronen. Maar wist je dat het ook functioneel is?  In de winter heeft het een isolerende werking, en het werkt geluidsdempend.  Welke stijl je ook hebt, en van kinderkamer tot woonkamer, met een kleed aan de muur maak je pas echt een statement.

Ook in het verleden werden de kleden aan de muur gehangen. De rozenkelims die wij vinden in Moldavie hebben vaak de ringen nog aan de lange zijde zodat het kleed eenvoudig opgehangen kan worden. Wij vinden dit een leuk detail en laten de ringen er tijdens het repareren aan zitten. Uiteraard zijn deze kelims vaak in nog betere conditie omdat ze gehangen hebben. Zo is te  zien dat het ophangen van vloerkleden en kelims iets is wat al heel lang gebeurt. Vroeger werd het vaak gedaan om de kou en tocht buiten te houden, tegenwoordig is het dus vooral om geluid te dempen. 

Als je een kleed aan de muur ophangt puur voor de geluidsdemping (denk aan een cafe bijvoorbeeld), dan maakt het veel uit wat voor kleed je kiest. Een dunne kelim, of geschoren kleed, zullen het geluid minder dempen dan een beni ouarain uit Marokko. De dikkere kleden zijn hier ideaal voor en natuurlijk zijn ze ook erg decoratief. Bovendien is het iets wat weinig mensen aan de muur zullen hebben hange tegenwoordig, een origneel idee dus.

Het makkelijkst is om een buis aan de muur te bevestigen en dan mooie grote klemmen te gebruiken om het kleed te bevestigen. Orienteer je vooraf goed over de benodigde maat. Bedenk ook welke gewicht het kleed zal hebben als je de maat en type vloer kleed weet. Erg belangrijk natuurlijk dat alles stevig aan de muur hangt.  

Bijkomend voordeel is dat wanneer het kleed aan de muur hangt je woonkamer direct een stuk groter lijkt. Uit ervaring in onze showroom merken wij dat mensen denken dat de kleden aan de muur veel groter zijn dan in werkelijkheid. In 95% van de gevallen zijn de mensen verbaasd als wij de maat noemen van het kleed wat aan de muur hangt. Een berber van 300cm x 200cm kan al gauw 20kg wegen. Een kleed van 300cm x 200cm wordt al heel snel geschat op 400cm x 300cm.

Onderstaande foto's tonen aan dat het buiten het dempen van geluid uiteraard ook zeer decoratief kan zijn. In onze showroom in Hillegom hangen ook altijd veel kleden aan de muur, decoratief, goed voor de acoustiek en het houdt de koude ook nog eens buiten.

wandkleed


wandkleed

wandkleed

wandkleed

wandkleedHeb jij een vloerkleed aan de muur hangen? We zouden het leuk vinden om een foto te ontvangen; info@rozenkelim.nl 

Credits

 http://www.designsponge.com/2014/04/santa-barbara-carriage-house-of-two-artists.html

 http://www.fermliving.com/

Delen: