Bezig met laden...
Tips & tricks voor het reinigen van een vloerkleed

Tips & tricks voor het reinigen van een vloerkleed

date 23 april 2018 | Reinigen

Het zal je maar gebeuren, heb je eindelijk die mooie kelim, dat gave vintage vloerkleed of beni ouarain waarvoor je zo lang gespaard had, en dan zit er een vlek in. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar het is zeker niet het einde van je mooie kleed. Want voor elke vlek is er wel een trucje. 

In dit blog vertellen we je ook hoe je vlekken zo veel mogelijk kan voorkomen en wat je moet doen als je toch een koffie of wijn vlek hebt in je mooie vloerkleed. Elk kleed is anders; diverse materialen en diversen soorten verf. Ook de stof die de vlek veroorzaakt is anders. Het is daarom lastig om 100% waterdichte oplossing voor dit probleem te beschrijven. Wel kunnen we een leidraad aangeven wat je het beste kan doen en hoe je het eventueel kan voorkomen.

 

Voorkom vlekken op je vloerkleed.

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor vlekken in een vloerkleed. Bij de aanschaf kan je je vloerkleed laten behandelen. Je vloerkleed wordt geimpregneerd en daarna laten we hem goed drogen. Als hij goed droog is kunnen we hem opsturen. Het drogen duurt niet langer dan een dag. Door het kleed te laten impregneren trekken vuil en vloeistof minder snel in het kleed. Op die manier heb je meer tijd om vloeistof van het kleed te deppen. Zonder impregneren zou het direct in de vezels van het vloerkleed trekken. Op die manier voorkom je al een hoop ellende. 

 

Het is ook mogelijk een schoonmaakset  aan te schaffen. Hiermee kan je je kleed zelf impregneren. Dit is minder effectief dan een behandeling zoals wij die doen. Voordeel van de schoonmaakset is dat er een zachte zeep bij zit die ideaal is om eventuele vlekken te verwijderen.

 

Een vlek op je vloerkleed en dan?

Deppen met een vochtige (dus niet natte) doek met water en azijn. Hiermee haal je het grootste probleem direct weg. Niet te veel water gebruiken is belangrijk. Onze vintage vloerkleden zijn over het algemeen tussen de 30 en 80 jaar oud en we weten dus niet hoe ze exact gemaakt zijn, welke verf is gebruikt. Met veel water kunnen de kleuren dus gaan uitlopen en dat is het laatste wilt. Voorzichtig te werk gaan dus. 

Na de eerste hulp d.m.v. het deppen met azijn, is het goed om uit te zoeken wat de juiste behandeling is voor de vlek die net gemaakt is. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen het behandelen van een koffievlek en een wijnvlek

 

Wijnvlek op je vloerkleed.

Rode wijn vlek. Maak een mengel met een eetlepel afwasmiddel, een eetlepel azijn en twee kopjes lauw water. Dep de vlek met dit mengsel. Wrijf zo min mogelijk want wrijf je de rode wijn in de vezels. Als de kleuren van het kleed zelf goed blijven kan je het nadeppen met schoon lauw water. Mocht de vlek niet weg gaan dan raden wij aan om het zelf niet verder te proberen maar een professioneel in te schakelen. (zie hieronder)

Een witte wijnvlek is minder amatisch dan een roden, maar nog steeds is het belangrijk dat je snel handelt. Overgiet de vlek met bruisend water, of dep het met heldere azijn.

Koffievlek op je vloerkleed.

Een koffievlek heeft een hele andere behandeling nodig als wijnvlek. Bij een koffievlek is het belangrijk deze te deppen met koud water! Warm of lauw water zorgt er alleen maar voor dat de koffie dieper in de vezels dringt.

 

Braakselvlekken van je huisdier

Je hond of kat is ook wel eens ziek, en mocht hij onverhoopt vlekken maken in je tapijt dan is daar een eenvoudige oplossing voor. Verwijder het braaksel met keukenpapier. Dep de vlek met koud water en vervolgens met witte azijn.

Vruchtensap vlek

Met kleine kinderen is de kans groot dat er wel eens wat vruchtensap o het tapijt komt. Giet wat bruiswater op de vlek en bedek het met een droge theedoek totdat het geabsorbeerd is.

Vetvlekken op je vloerkleed

Vetvlekken zijn erg lasting om te verwijderen. Wat nog wel eens wil werken is wat grauw papier (papieren zak van de groenteman) erop te leggen en er met het strijkijzer overheen te gaan.

 

Bedrijf om je tapijt te laten reinigen.

Onze vloerkleden zijn niet in fabrieken gemaakt, maar gewoon bij mensen thuis. Daarom kunnen wij geen vaste richtlijnen opstellen voor het zelf verwijderen van vlekken. Wij raden ook aan om vooral niet zelf te veel gaan proberen en of te veel water te gebruiken. Wij hebben goede ervaringen met Cinco cleaning. Dit bedrijf komt het kleed bij je ophalen en reinigt het kleed op een professionele manier. Wij raden altijd aan om met dit bedrijf of een soortgelijk bedrijf in zee te gaan als je echt een serieuze vlek in je vloerkleed hebt.

 

Mis je een tip, of heb je zelf goeie oplossingen die je wilt delen? Laat een berichtje achter en we delen het de volgende keer!