Bezig met laden...
Vloerkleden en huisstofmijt

Vloerkleden en huisstofmijt

date 11 maart 2019 | Reinigen

Vloerkleden en huisstofmijt

 

Gelukkig zie je ze niet, die kleine 8-potige beestjes, maar huisstofmijt is overal aanwezig. In je bed, je meubels, je kleding, je gordijnen en ja, ook in je vloerkleed. Is een huisstofmijtallergie, astma of hooikoorts daarom een reden om geen vloerkleed aan te schaffen? Rozenkelim zocht het voor je uit.

 

Miljoenen en miljoenen mijten

Wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt, kan dat erg vervelend zijn. Veel voorkomende klachten zijn een verstopte neus, niezen, jeukende ogen en benauwdheid. Het tegengaan van huisstofmijt is in dit geval natuurlijk extra belangrijk. Om maar direct een veel gehoorde fabel de wereld uit te helpen; huisstofmijt komt veel vaker voor dan je denkt. Dus ook in huizen waar alleen laminaat, tegels, een gietvloer of hout ligt. Een feit is echter wel dat bepaalde materialen meer aantrekkingskracht hebben op huisstofmijt. Maar zoals je verderop kunt lezen in deze blog, kan dat juist in je voordeel werken.

 

Beperken van huisstofmijt in huis

Ondanks dat onze kleden vaak honderden jaren oud zijn, komen alle kleden schoon en vrij van welke bacterie of mijt dan ook aan in onze showroom. Het is belangrijk om dit ook zo te houden. Sommige experts stellen dat het hebben van een vloerkleed juist een kans is om huisstofmijt aan te pakken. We leggen je uit waarom. Vloerkleden hebben een aantrekkende werking op huisstofmijt. Het grootste gedeelte van de huisstofmijt houdt zich dus schuil in je vloerkleed, en verspreidt zich daarom niet door je hele huis. Wanneer je je vloerkleed of tapijt regelmatig op de juiste manier reinigt, geef je daarom huisstofmijt dus geen kans.

 

  1. 1.       Stofzuigen maar

Het gebruiken van de juiste stofzuiger is erg belangrijk bij het tegengaan van huisstofmijt. De stofzuiger moet zo min mogelijk stof uitstoten. Zo voorkom je namelijk dat stofdeeltjes terug je huis in worden geblazen en elders neerdwarrelen. Een stofzuiger met een zogeheten HEPA filter helpt je hierbij. Daarnaast is het belangrijk om je filters regelmatig schoon te maken of te vervangen. 

 

vloerkleden en huisstofmijt

 

  1. 2.       Laat maar luchten

Is het een mooie dag? Hang je kleed dan eens buiten te luchten. Frisse lucht kan wonderen doen voor je vloerkleed. Of gebruik een ouderwetse mattenklopper.

 

  1. 3.       Frisse wind

Zorg voor een goede ventilatie in huis. Zet de deuren regelmatig even open. Ook als het koud is buiten. Daarnaast kan een luchtreiniger ervoor zorgen dat de lucht in huis wordt gezuiverd en zo wordt ontdaan van bacteriën, virussen en huisstofmijt.

 

Welk kleed kies je

Uiteindelijk is de keuze van het soort kleed ontzettend belangrijk. Onze replica vloerkleden  zijn gemaakt van polyester, wol en katoen. De synthetische mix van materialen zorgt ervoor dat huisstofmijt geen kans heeft bij deze kleden. Onze kelims en vintage vloerkleden zijn gekamd en hebben geen pool. Hierdoor kan huisstofmijt zich lastig vestigen. Onze berbers uit Marokko (Azilal, Beni Ouarain en Beni Mguild) zijn nagenoeg allemaal hoogpolig en zijn daardoor lastiger te ontdoen van huisstofmijt. Bij een grote huismijtallergie of astma, raden we de Marokkaanse kleden daarom ook niet aan. 

 

Heb je nog vragen? We helpen je graag verder in onze showroom of online.

 

Team Rozenkelim