Bezig met laden...
5 Tips bij het kopen van een kleed in Turkije of Marokko

5 Tips bij het kopen van een kleed in Turkije of Marokko

date 18 mei 2015 | Marokko

Met de aankomende vakantie, zijn er veel mensen die hun aankopen van kelims en berber kleden uit stellen omdat ze graag eens ter plekke willen kijken wat er aan aanbod is. Voor sommigen is het vinden van het perfecte kleed op een plaatselijke markt of bij een traditionele maker een uitdaging. Zij zien het bemachtigen van een authentiek kleed als de ultieme souvenir en een ervaring an sich. Overbaggage en invoerkosten nemen zij op de koop toe. Toch kun je behoorlijk in de fout gaan en een replica aan zien voor een authentiek kleed. Daarom delen wij graag wat tips waarop je moet letten bij jouw zoektocht naar je droom kleed:

1. Is het echt oud/vintage?

Hoe kun je nou zien of het echt vintage/oud is? Ga er maar van uit dat de echte antieke kleden zeer zeldzaam zijn, en niet zo maar overal te koop zijn. Zie je een kleed met heldere, felle kleuren, dan is dat niet een goede indicatie van ouderdom, maar eerder van chemische verftechnieken

2. Afdingen

Het klinkt misschien als een open deur, maar in Turkije en Marokko zit er een hoge winstmarge op de prijzen. De verkoper gaat er van uit dat je gaat afdingen dus zet hoog in. Durf daarom af te dingen en begin laag, bijvoorbeeld met 1/3 van de vraagprijs.

3. Certificaat

Authentieke, handgeknoopte kleden hebben een certificaat van authenticiteit. Vraag er naar voor dat je begint met afdingen zodat je zeker weet dat je geen replica koopt. Certificaten geven geen sluitend bewijs, een certificaat is natuurlijk makkelijk te maken.

4.  Kleur-vast

Test of het kleed kleur-vast is en niet afgeeft. Je kunt dit testen door een nat zakdoekje erover te halen. Geeft het wel af, dan is het slechte kwaliteit en tijd om verder te zoeken.

 5. Gidsen

Kijk uit voor gidsen die je mee nemen naar volgens hen goeie winkels. Zij krijgen een commissie en zijn daarom niet objectief. Je kunt beter alleen op zoek gaan en met gezond verstand verschillende aanbieders vergelijken.

 

vloerkleed turkije