Bezig met laden...
Wollen vloerkleed en allergieën

Wollen vloerkleed en allergieën

date 11 september 2020 | Algemeen

Wollen vloerkleden en allergieën.

Een wollen vloerkleed is reuze populair bij mensen die wat sfeer in hun interieur willen inbrengen. Mensen houden van tapijten, omdat een kleed een ruimte echt kan veranderen, comfort en de zachtheid. Maar wist je dat er 1.7 miljoen Nederlanders allergisch zijn voor huisstofmijt, astma hebben of overgevoelig reageren op ronddwarrelend stof-of haarresten.  Er wordt daarnaast beweerd dat veel klachten en overgevoeligheid bij mensen wordt verergerd door een vloerkleed. Dit schijnt de keuze voor een vloerkleed te belemmeren, omdat men bang is voor de klachten veroorzaakt door een vloerkleed. Maar wat is hier nou van waar? Wij zochten het voor je uit;

Waar reageer je zo gevoelig op?

Er zijn veel verschillende vormen waar gevoelig op gereageerd kan worden, denk aan; Benauwdheid, astma en eczeem. Opvallend is, dat ze allemaal een gemeenschappelijke vijand hebben: de huisstofmijt. Dit klinkt misschien niet zo fris, maar het zijn de uitwerpselen, ook wel bekend als stof, van de huisstofmijt die dus een reactie oproept bij een grote groep mensen! Stoffige plekken zijn vooral dekbedden, kussens, banken en matrassen. De huisstofmijt komt ook vaak voor op plekken zoals kleding, meubilair en speelgoed.

Hoe zit dat met een vloerkleed?

Je zal wel denken, hoe zit dat dan met een vloerkleed? Nou, een vloerkleed hoeft niet perse de boosdoener te zijn. Ondanks dat een kleed een makkelijk ophoopplek van stof is, ligt het er ook aan hoe schoon je ‘m houdt. We raden je aan om het kleed eens per week te zuigen. Uiteraard, niet te vaak want dat is niet goed voor het kleed. De manier van knopen en de verwerking van garen kan ook invloed hebben op de verzameling van stof.

Hoe kan een wollen vloerkleed helpen tegen mijn allergie?

Dit klopt tocht niet? Ja zeker wel! Er zijn verschillende manieren hoe een vloerkleed juist kan helpen tegen allergieën en overgevoeligheid

  1. Pollen Filtratie:

Door bijvoorbeeld een vloerkleed te plaatsen in een ruimte, kunnen stofdelen die door een deur of raam naar binnen zweven opgevangen worden. Vooral wollen kleden vangen veel stof op, het enige wat je zelf nog moet doen is het zuigen van deze stofdeeltjes.

  1. Bewegelijkheid

Een groot voordeel van een tapijt, is dat het gemakkelijk opgepakt kan worden en worden schoongemaakt. Dit zorgt ervoor dat het kleed weer volledig stofvrij is en weer de mogelijkheid heeft om weer nieuwe stofdeeltjes op te vangen. Het stofvrij maken kan op 3 makkelijke manieren:

  • Luchten: Het laten luchten is alleen mogelijk met droogweer en het liefst in de wat warmere maanden. Hang het kleed over een railing en laat het een paar uur luchten.
  • Uitkloppen: Dit het liefst doen nadat je het kleed hebt laten luchten. Dit kan door het kleed samen met iemand heel hard te schudden of door met. Een mattenklopper te slaan. Ben je alleen? Hang het vloerkleed dan over een railing of 2 stoelen.
  • Stofzuigen: We hadden het al eerder aangegeven, stofzuigen is een goede en gemakkelijke manier om een vloerkleed stofvrij te krijgen. Let wel op bij een hoogpolig vloerkleed dat er wordt gestofzuigd met ingetrokken borstelharen, anders kan de stofzuiger de garen uit elkaar trekken of losmaken.