Reinigen en herstellen van de Kelims

Nadat de kelims vanuit Moldavie in Turkije zijn aangekomen worden ze grondig schoongemaakt. Immers de kelims hebben 30 tot 80 jaar bij mensen binnen gelegen of gehangen. Een grondige reiniging is dus echt noodzakelijk.

Omdat wij niet kunnen achterhalen hoe de kelim in het verleden precies is geverfd valt er tijdens dit proces helaas altijd een klein deel af.

 

Reinigen kelim

De kelims worden met natuurlijke zeep (dat zit er dus in de blauwe vaten op de foto) schoongemaakt.  

Nadat de kleden zijn schoongeboend worden ze in de zon gelegd om te drogen. Het is altijd een bijzonder gezicht om dan velden vol te zien met de prachtige rozenkelims.

 

drogen rozenkelims

Na het drogen van enige dagen gaan de kelims in een soort centrifuge. Stof en zand wordt zodoende uit de kelim verwijdert. Na deze uitvoerige schoonmaakbeurt gaan de kelims naar het atelier.

Omdat de kelims hersteld moeten worden is er ook garen nodig. In de tussen tijd wordt ook wol daarvoor op de juiste kleur gemaakt. Een erg precies werk, waar veel tijd kost.

garen rozenkelim

 

 

 

In het atelier ondergaat elke kelim een grondige inspectie en vinden reparaties plaats daar waar noodzakelijk. Dit gebeurt door uiterst vakkundige mensen.

 

repareren kelim

 

 

 

 

 

 

Delen: