Schoonmaken van de kelims

Zoals bekend komen onze rozenkelims uit Moldavie. Daar hebben ze vaak lang opgeslagen gelegen in vochtige vieze schuren. Voordat de rozenkelims hergebruikt kunnen worden moeten ze dus eerst grondig schoongemaakt worden.

 

verzamelen rozenkelims

 

Na het verzamelen van de rozenkelims worden deze naar de fabrieken in Turkije gebracht. Meestal in de omgeving van Antalya. Dit heeft een speciale reden. Antalya is de stad met de meeste zonuren. De kelims kunnen na de behandeling hier dus goed drogen.

rozenkelim

Schoonmaken kelim

Als de rozenkelims zijn aangekomen in de fabriek worden ze een voor een schoongebrand met gasbranders. Op deze manier verdwijnen alle insecten en hun eitjes uit de kleden. Bovendien verdwijnen ook veel vlekken. Etensresten etc worden op deze manier simpel weggebrand. Na deze behandeling begint het schrobben.

schoonmaken kelim

Een voor een worden de rozenkelims met veel water en natuurlijke zeep schoon gemaakt. Op deze manier verdwijnen 95 van de vlekken. Na het schoonmaken met water en zeep worden de kleden te drogen gelegd in de zon. Een prachtig gezicht om de rozenkelims op de grote velden in de zon te zien liggen.

rozenkelims in de zon

Het eerste deel van het herstel zit er dan op. Hierna worden de kelims naar Istanbul vervoerd. In Istanbul worden de kelims door vakkundige mensen een voor een nagekeken en daar waar nodig uiteraard hersteld.

 

 

 

Delen: