Vijf tips bij het kiezen van een vloerkleed

Bij het kiezen van een tapijt voor je ruimte raak je misschien overweldigd door de vele opties in textuur, kleur en patroon. En dan is er nog de keuze van de grootte. Wij geven je 5 tips die je kunt toepassen in elke ruimte.

  1. 1.       Kies de juiste grootte en vorm

Voordat je op zoek gaat naar een tapijt, meet je de ruimte. Tapijten ogen het mooist wanneer ze in dezelfde vorm als de ruimte of de gecreeerde ruimte zijn. Dus als je een rechthoekige ruimte hebt, is het veilig om te kiezen voor een rechthoekig kleed. Maar, laten we zeggen dat je een vierkante zithoek hebt gecreëerd, dan is een vierkant kleed ook een goede keus.

De omvang van het tapijt is ook belangrijk. Een tapijt moet je ruimte verankeren. In het algemeen houdt men ten minste 50 cm ruimte tussen de rand van het tapijt tot aan de wand. De verhoudingen van het tapijt worden mede bepaald door de kamer en de stijl. Als je een strand huis hebt, is een kleiner tapijt meer op zijn plaats. In koude klimaten voegt een groot tapijt textuur en warmte toe. Zorg ervoor dat als je een groot kleed koopt dat alle meubelstukken de randen raken en het niet als een eiland in de kamer ligt.

vloerkleed

  1. 2.       Ga voor kwaliteit

Een tapijt, vooral een kelim, kan een behoorlijke investering zijn. Bedenk je echter dat duurdere tapijten ook handgemaakte kunstwerken zijn, gemaakt door ambachtslieden. Het is een arbeidsintensieve accessoire dat de kers op de taart kan zijn in je interieur. Tapijten van goede kwaliteit zijn gemaakt van natuurlijke garen die zijn geverfd, in de zon gedroogd, geweven, en gewassen. Vintage tapijten zijn antieke stukken met een geschiedenis en een verhaal.

patchwork vloerkleed

  1. 3.       Hoog of laagpolig?

Moet je beslissen over de textuur van je tapijt? Houdt dan in gedachten dat je contrast zou willen creëren. Zijn je meubels glad en hoogglans, dan is een wollen of hoogpolig tapijt het meest geschikt. Het contrast tussen een modern interieur met een opvallend vintage tapijt maakt een ruimte interessanter. Houdt ook rekening met de leeftijd van de bewoners. Als je kleine kinderen hebt of ouderen in huis, dan kan een hoogpolig tapijt er ook voor zorgen dat er meer gestruikeld wordt. Vooral met kinderen zijn wollen tapijten en kelims de beste keus aangezien ze makkelijk schoon te houden zijn.

vloerkleed

  1. 4.       Kleur en design

Als je al een heleboel kleuren en patronen in je ruimte hebt, en veel accessoires, is het het beste voor één kleur te gaan, en een neutraal tapijt te kiezen.  Tone-sur-tone of een contrasterende kleur zijn allebei prima. Houd je van een gedurfde kleur en opvallend patroon zoals een rozenkelim, dan kun je beter eerst  het tapijt kopen, en het meubilair later toevoegen. Kijk ook vooral naar de kleur van je vloer bij de keuze van de kleur van het tapijt. Als je een kersenbruine vloer hebt, is een roze tapijt wellicht niet passend, hoe mooi je het tapijt ook vindt.

rozenkelim

  1. 5.       Start of finish?

Moet je nu beginnen of eindigen met een kleed bij het inrichten van een kamer? Als je van een gedurfd en druk gedessineerd tapijt houdt, dan kun je beter eerst het tapijt kopen, en daarna pas de meubels. Als je bank, tafel of dressoir de eye catcher zijn, dan zoek je daarbij een kleed wat de meubelstukken complementeert of juist in contrast is.

vloerkleed

Foto credits

http://www.skonahem.com/inspiration/Inspirerandehem/Elegant-mix-i-1800-talsvaningen

http://www.apartmenttherapy.com/kilims-in-contemporary-archite-158908

http://30smagazine.wordpress.com/2014/01/21/home-tour-garage-turns-cool-and-edgy-loft/

Delen: