Turks Fruit voor de Kerst

Met de Kerst in het vooruitzicht beginnen we met de voorbereidingen van kleine zoete en hartige hapjes die we gasten aan kunnen bieden als ze langs komen. Een perfect Kerst recept wat typisch Turks is, is het wit als sneeuw uitziende Turks Fruit. Je kunt Turks Fruit heel makkelijk zelf maken. Houd er wel rekening mee dat het 8-14 dagen nodig heeft om te drogen.

Ingredienten

  • 1 sinaasappel
  • 25 g gepelde pistachenootjes
  • 250 g suiker
  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 5 el maizena
  • 1 el citroensap
  • 3 el poedersuiker
  • ½ el olie om in te vetten
 

 

Werkwijze

  1. Sinaasappel goed schoonboenen. Schil eraf raspen en sinaasappel uitpersen. Pistachenootjes fijn hakken. In pan 1/2 dl water met sinaasappelsap en -rasp aan de kook brengen. Suiker toevoegen en al roerend oplossen. Gelatine ca. 5 minuten in ruim koud water weken. Van maizena 1 el bewaren, rest van maizena met 3 el water en citroensap tot glad papje roeren. Al roerend aan siroop toevoegen. Op hoog vuur ca. 5 minuten koken, tot siroop ingedikt en stroperig is. Pan van vuur nemen. Gelatine goed uitknijpen en al roerend in hete siroop oplossen. Pistachenootjes erdoor roeren. Vorm dun invetten met olie. Siroop erin schenken en siroop in koelkast in ca. 8 uur laten afkoelen en laten opstijven.
  2. Achtergehouden maizena met poedersuiker zeven. Plank met helft van mengsel bestuiven en Turks fruit erop storten. Met natgemaakt, scherp mes in 21 stukjes snijden. Rest van poedersuikermengsel erover strooien. Blokjes erdoor wentelen zodat alle kanten bedekt zijn. Turks fruit in afgesloten trommel met stukjes bakpapier ertussen bewaren (ca. 2 weken houdbaar). Serveren bij een kopje thee of (Turkse) koffie.

Bron: Allerhande

 

turks fruit

 

 

 

Delen: