Bezig met laden...
Filteren

Marokkaanse vloerkleden

Rozenkelim heeft een veelzijdig aanbod aan Marokkaanse vloerkleden in haar assortiment. Enkele voorbeelden zijn: de vintage kleden, Perzische tapijten, Rozenkelims en Berbers.


De geschiedenis van de Marokkaanse vloerkleden

Marokko heeft een eeuwenlange traditie van het weven van vloerkleden. Toen de Berberstammen zich in de 8e eeuw vestigden in Marokko, begonnen zij met het weven van kleden. Het knopen van Marokkaanse vloerkleden is een traditie die wordt overgedragen van moeder op dochter. Oorspronkelijk werden tapijten gemaakt door de Berberstammen en gebruikt als bescherming tegen vocht en kou in de nacht. Tussen de lange haren bleef een luchtlaag hangen die de temperatuur van het lichaam aannam en het warm hield. De tapijten werden aan beide kanten gebruikt. In strenge winters lag men onder de hoge pool. In warmere zomers lag men op de gladde onderkant van het vloerkleed.

Handgeweven kleden uit Marokko 

Kleden uit Marokko zijn met de hand geweven. De kleden worden gemaakt van 100% wol en zijn hierdoor erg dik, zacht en warm. In tegenstelling tot onze andere tapijten hebben de kleden afkomstig uit Marokko, vaak een hoge, doorgeknipte pool. Hierdoor ontstaat een wollige pluis wat zowel warm aanvoelt als eruit ziet.

De drie kleden uit het Atlasgebergte

Onze Berber kleden komen uit 3 verschillende gebieden in het Atlasgebergte van Marokko. Deze kleden hebben allemaal een ander uiterlijk en worden op verschillende manieren geknoopt. We leggen graag de kenmerken per kleed uit.

Beni Ouarain

De Beni Oarain kleden zijn meestal ivoorwit en hebben donkere asymmetrische kruizen en patronen. De originele Beni Ouarain kleden zijn altijd aan een kant afgewerkt met franjes. Wanneer de Marokkaanze vrouwen beginnen met knopen, zetten ze eerst een begin vast aan een weefgetouw. Wanneer ze klaar zijn maken ze aan het einde van het vloerkleed mooie franjes.

Azilal vloerkleden

Bij de Azilal vloerkleden zie je al veel meer gebruik van kleur. Vaak is de achtergrond wit en zie je felle kleuren die gebruikt worden voor het patroon, de vormen en tekeningen. Het motief wordt bedacht en gemaakt door de vrouwen die de tapijten knopen. Hiervoor putten ze vaak inspiratie uit de gebeurtenissen in hun leven. Zo zie je vaak symbolen terug uit de liefde, natuur, geboorte, geloof en geluk. Hierdoor zijn geen 2 tapijten hetzelfde. De veel gebruikte kleuren zoals blauw, rood, oranje, geel en paars, worden verkregen uit de hennaplant, granaatappel-, vijgen- en theebladeren, die in het Atlasgebergte groeien. De natuurlijke zwarte kleur komt rechtstreeks van de wol van de schapen en geiten in de berggebieden.

Beni Mguild

Helaas worden Beni Mguild vloerkleden niet meer gemaakt. De kleden hebben vaak paarse of donkerrode kleuren. De kleden hebben een volle, dikke structuur en hebben meestal een hoogpolig karakter. We komen de kleden jammer genoeg niet meer vaak tegen en zijn dus echt zeldzaam.