Blog

Win jij deze Beni Ouarain?

Beni Ouarain, give away van Rozenkelim.

21 december rond 21.00 is het zover, dan gaan we deze authentieke beni ouarain onder de facebook fans van rozenkelim verloten! Meedoen is heel eenvoudig en lees je op onze facebookpagina.

Beni Ouarain kleden zijn gemaakt van wol en komen uit Marokko. de tradtie is al heel oud en bestaat nog steeds. Deze berber kleden worden dus nog steeds op traditionele wijze gemaakt.

beni ouarain

De beni ouarain die wij gaan weggeven!

details beni ouarain

Details van de beni ouarain.

Hoewel de kleden al tientallen jaren bestaan zijn ze past kort geleden bekend geworden in het westen. In het atlas gebergte worden verschillende type kleden gemaakt. te denken valt aan de kleurrijjke azilal en beni mguild vloerkleden. De Beni Ouarain is veruit het meest bekend op dit moment. Een beni ouarain is gemaakt van schapenwol en heeft vaak zwarte kruizen of tekens als patroon. De hoofkleur is vaak ivoorwit, tegen het gelige aan. De kleden zijn niet heel dicht geknoopt. De kleden voelen zacht aan. 

Rozenkelim koopt de kleden van de lokale bevolking in het altas gebergte. Wij betalen een faire prijs aan de lokale bevolking. Vaak zijn ze er erg blij mee omdat ze een nieuw kleed kunnen laten maken.

En nu dus deze prachtige giveaway van rozenkelim! Lees snel onze post en maak kans om dit kleed te winnen. Dat is nog eens een leuke kerst.

Vloerkleden uit Kars, Turkije

Vloerkleden uit de Turkse stad Kars.

In het oosten van Turkije ligt de stad Kars. vlakbij de Armeense grens in de Caucasus. In de vloerkleden uit de deze stad zijn ook deze drie invloeden terug te vinden. De kleden zijn over het algemeen van schapenwol gemaakt, maar als dit niet voorhanden was werd soms ook geitenhaar gebruikt. De patronen die je in de vloerkleden ziet komen vaak op meerdere plekken terug in het kleed. Er zijn een paar typische kenmerken voor deze speciale exclusieve kleden.

Oorsprong en kenmerken

Als eerste werden de Kars vloerkleden gemaakt voor en door de mensen zelf. Ze waren niet bestemd voor de handel. Het was puur een familietraditie die van generatie op generatie werd doorgegeven. Inmiddels zien we deze kleden steeds vaker in de verkoop verschijnen. De Kars vloerkleden hebben een aantal typische kenmerken waar je ze aan kunt herkennen:

  • Kars vloerkleden zijn nooit groot. De kleden die wij tot nu toe hebben kunnen vinden zijn maximaal 280cm lang. Meestal zijn ze ongeveer 240cm lang of kleiner.

  • De kleuren bruin en koper zijn de meest gebruikte kleuren. Heel soms vinden we een exemplaar met rood erin. (zoals te zien is op de foto hieronder) 

vloerkleed uit Kars

De kleur rood is een zeldzaamheid in de vloerkleden uit Kars

Schaarste heerst

Wij zijn constant op zoek naar deze prachtige en exclusieve kleden. De zoektocht is alleen lastig omdat deze oude vloerkleden schaars zijn en als we er eentje hebben gevonden moeten we ook kijken in welke staat hij verkeerd. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat we vloerkleden uit Kars slechts mondjesmaat kunnen vinden.

Ze worden gezocht in de provincie Kars, dus de directe omgeving van de grote stad. Als we een mooi exemplaar hebben gevonden laten we eerst schoonmaken en daarna deze door experts controleren en en daar waar nodig restaureren. Daarna komen ze onze kant op en kun je ze bewonderen in onze showroom in Hillegom.

antiek vloerkleed uit Kars

Antiek vloerkleed uit Kars, met de typische bruine en koperachtige kleuren.

Hoe groot moet mijn vloerkleed zijn?

Vaak krijgen wij de vraag; Hoe groot moet mijn vloerkleed zijn? Een hele lastige vraag om te beantwoorden en er is geen direct antwoord mogelijk. Wij vinden dat de afmetingen van een vloerkleed heel persoonlijk is. Het hangt van het type vloerkleed af, het hangt van de woonkamer af etc. Toch kunnen wij een aantal tips geven die u verder kunnen helpen in het kiezen van het juiste formaat vloerkleed.

Tip 1: Afplakken op de vloer

Onze eerste tip is om kranten of ander papieren op de vloer te leggen en het af te plakken met tape. Zodat u een goed beeld krijgt van het formaat vloerkleed dat in uw ruimte of kamer zou passen. Meet vervolgens het afgeplakte gedeelte op en kijk welk formaat vloerkleed het beste zou passen.

Tip 2:  Uitproberen

Uitproberen! Zoals we eerder aangeven is de grootte van het vloerkleed heel persoonlijk, en zal de een een groot vloerkleed mooi vinden en een ander juist weer iets kleiner vloerkleed. Wat volgens onze ervaring het beste werkt, is het zien van een vloerkleed in uw eigen omgeving.

Als u eenmaal thuis een kleed neergelegd weet u al vrij snel of het vloerkleed te groot of te klein is. Laat de nieuwe situatie wel even op u inwerken, het neerleggen van een vloerkleed  zal uw woonkamer, eetkamer of slaapkamer direct veranderen. Geef uzelf de tijd om hieraan te wennen.

Bij Rozenkelim snappen wij erg goed dat u het kleed wilt zien in uw eigen ruimte. Daarom kunt u de vloerkleden die u bij ons in showroom of online koopt gemakkelijk retour doen. U krijgt uw geld dan direct terug.

Tip 3: Laat het kleed vrij liggen

Een vloerkleed moet wel minimaal 25cm vrij van de muur liggen. Bij kleinere woonkamers adviseren wij om de salontafel op het kleed te zetten en de bank vrij te houden. Bij een grotere woonkamer kan het kleed onder de bank doorlopen tot 30cm. Uiteraard is dit ook weer afhankelijk van het type vloerkleed. Een beni ouarain is vaak rustig en dan is het niet erg om het patroon te laten onderbreken door de bank. Bij een vintage vloerkleed is vaak een mooi patroon zichtbaar en dan is het zonde om dit te onderbreken.

formaat vloerkleed bepalen

Tip 4: Een vloerkleed onder de eettafel

Bij een vloerkleed voor onder de eettafel raden wij aan dat er minimaal 40cm over is vanuit de stoelen. Dan blijven de stoelen erop staan als u ze iets naar achteren schuift. Een standaard eettafel is 90cm x 180cm. Als het mogelijk is raden wij aan om voor vloerkleed van 290cm x 200cm te kiezen. Een onderkleed is sterk aan te raden bij een vloerkleed onder de eettafel. Hij ligt dan iets strakker en zal minder snel mee schuiven met de stoelen.

Hopelijk hebben onze tips u op weg geholpen bij het kiezen van het juist formaat vloerkleed. Het belangrijkste wat wij u mee willen geven is: proberen. Leg het kleed neer en kijk welke uitwerking dit op uw woonkamer, eetkamer of slaapkamer heeft.

Tips & tricks voor het reinigen van je vloerkleed of tapijt

Het zal je maar gebeuren, heb je eindelijk die mooie kelim, dat gave vintage vloerkleed of beni ouarain waarvoor je zo lang gespaard had, en dan zit er een vlek in. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar het is zeker niet het einde van je mooie kleed. Want voor elke vlek is er wel een trucje. 

In dit blog vertellen we je ook hoe je vlekken zo veel mogelijk kan voorkomen en wat je moet doen als je toch een koffie of wijn vlek hebt in je mooie vloerkleed. Elk kleed is anders; diverse materialen en diversen soorten verf. Ook de stof die de vlek veroorzaakt is anders. Het is daarom lastig om 100% waterdichte oplossing voor dit probleem te beschrijven. Wel kunnen we een leidraad aangeven wat je het beste kan doen en hoe je het eventueel kan voorkomen.

Voorkom vlekken op je vloerkleed.

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor vlekken in een vloerkleed. Bij de aanschaf kan je je vloerkleed laten behandelen. Je vloerkleed wordt geimpregneerd en daarna laten we hem goed drogen. Als hij goed droog is kunnen we hem opsturen. Het drogen duurt niet langer dan een dag. Door het kleed te laten impregneren trekken vuil en vloeistof minder snel in het kleed. Op die manier heb je meer tijd om vloeistof van het kleed te deppen. Zonder impregneren zou het direct in de vezels van het vloerkleed trekken. Op die manier voorkom je al een hoop ellende. 

voorkom vlekken op je vloerkleed

Het is ook mogelijk een schoonmaakset  aan te schaffen. Hiermee kan je je kleed zelf impregneren. Dit is minder effectief dan een behandeling zoals wij die doen. Voordeel van de schoonmaakset is dat er een zachte zeep bij zit die ideaal is om eventuele vlekken te verwijderen.

Een vlek op je vloerkleed en dan?

Deppen met een vochtige (dus niet natte) doek met water en azijn. Hiermee haal je het grootste probleem direct weg. Niet te veel water gebruiken is belangrijk. Onze vintage vloerkleden zijn over het algemeen tussen de 30 en 80 jaar oud en we weten dus niet hoe ze exact gemaakt zijn, welke verf is gebruikt. Met veel water kunnen de kleuren dus gaan uitlopen en dat is het laatste wilt. Voorzichtig te werk gaan dus. 

Na de eerste hulp d.m.v. het deppen met azijn, is het goed om uit te zoeken wat de juiste behandeling is voor de vlek die net gemaakt is. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen het behandelen van een koffievlek en een wijnvlek

 

Wijnvlek op je vloerkleed.

Rode wijn vlek. Maak een mengel met een eetlepel afwasmiddel, een eetlepel azijn en twee kopjes lauw water. Dep de vlek met dit mengsel. Wrijf zo min mogelijk want wrijf je de rode wijn in de vezels. Als de kleuren van het kleed zelf goed blijven kan je het nadeppen met schoon lauw water. Mocht de vlek niet weg gaan dan raden wij aan om het zelf niet verder te proberen maar een professioneel in te schakelen. (zie hieronder)

Een witte wijnvlek is minder dramatisch dan een roden, maar nog steeds is het belangrijk dat je snel handelt. Overgiet de vlek met bruisend water, of dep het met heldere azijn.

rode wijn op tapijt

Koffievlek op je vloerkleed.

Een koffievlek heeft een hele andere behandeling nodig als wijnvlek. Bij een koffievlek is het belangrijk deze te deppen met koud water! Warm of lauw water zorgt er alleen maar voor dat de koffie dieper in de vezels dringt.

Braakselvlekken van je huisdier

Je hond of kat is ook wel eens ziek, en mocht hij onverhoopt vlekken maken in je tapijt dan is daar een eenvoudige oplossing voor. Verwijder het braaksel met keukenpapier. Dep de vlek met koud water en vervolgens met witte azijn.

Vruchtensap vlek

Met kleine kinderen is de kans groot dat er wel eens wat vruchtensap o het tapijt komt. Giet wat bruiswater op de vlek en bedek het met een droge theedoek totdat het geabsorbeerd is.

Vetvlekken op je vloerkleed

Vetvlekken zijn erg lasting om te verwijderen. Wat nog wel eens wil werken is wat grauw papier (papieren zak van de groenteman) erop te leggen en er met het strijkijzer overheen te gaan.

Bedrijf om je tapijt te laten reinigen.

Onze vloerkleden zijn niet in fabrieken gemaakt, maar gewoon bij mensen thuis. Daarom kunnen wij geen vaste richtlijnen opstellen voor het zelf verwijderen van vlekken. Wij raden ook aan om vooral niet zelf te veel gaan proberen en of te veel water te gebruiken. Wij hebben goede ervaringen met tapijt reiniging benelux uit zoetermeer. Dit bedrijf komt het kleed bij je ophalen en reinigt het kleed op een professionele manier. Wij raden altijd aan om met dit bedrijf of een soortgelijk bedrijf in zee te gaan als je echt een serieuze vlek in je vloerkleed hebt.

Mis je een tip, of heb je zelf goeie oplossingen die je wilt delen? Laat een berichtje achter en we delen het de volgende keer!

Vintage vloerkleden uit Perzië

Inkoopseizoen vintage vloerkleden

In de wintermaanden is het lastig om de vloerkleden uit Iran in te kopen. Door kou, vochtigheid en regen drogen de kleden slecht. Hierdoor kunnen er slechts mondjes maat kleden gewassen worden of voorzien worden van een nieuwe kleur.

Daarom zijn we altijd wee blij als het maart is. De kleden kunnen weer naar buiten en kunnen naar hartelust drogen in de zon. Eigenlijk liggen of hangen de kleden om twee redenen in de zon. Uiteraard om te drogen na de wasbeurt die ze hebben gekregen. Maar de zon zorgt er ook voor dat de vlekken die er niet uitgaan met het wassen, alsnog verbleken.

Deze kleden zijn niet antiek, maar ongeveer 40 jaar oud en hebben dus al een heel leven achter zich. En een koffievlek in die tijd is uiteraard snel gemaakt! Gelukkig is er zon volop en dat is toch de beste remedie tegen vlekken gebleken.

vintage vloerkleden uit Iran

Kirman vloerkleden

80% van de kleden die wij in Iran inkopen komen uit de provincie Kirman (of Kerman). Uit deze provincie komen echt de meest prachtige vloerkleden. De vloerkleden die wij uit Iran inkopen zijn meestal van een groter formaat, vanaf 350cm lang tot ongeveer 550cm lengte. 

In Turkije zijn de meeste kleden kleiner, tot 320cm. Dus dat vult elkaar mooi aan.

Hieronder het topstuk wat wij in de eerste levering uit Iran van 2018 verwachten. Een geweldig kleed. We kunnen niet wachten tot hij binnen is en in de showroom kunnen neerleggen. 

Wij zijn benieuwd waar dit vintage vloerkleed ooit aan zijn tweede leven begint..........

vintage vloerkleed oudroze

Beni Ouarain vloerkleden uit Marokko, hoe kopen wij ze in?

Beni Ouarain vloerkleden uit Marokko hebben in zeer korte tijd enorm aan populariteit gewonnen. Zo zeer zelfs dat her en der de replica's hier van opduiken. Helaas zijn die niet te vergelijken met de enige echte uit Marokko. 

beni ouarain vloerkleed uit Marokko

Beni Ouarain inkopen in Marokko

Onze contact personen in Marokko struinen door de dorpjes in het atlas gebergte. Overal vragen ze wie zijn originele beni ouarain zou willen verkopen. De lokale bevolking doet dit graag. Op deze manier kunnen ze een leuk geld verdienen. De traditie van het maken van deze hoogpolige berber vloerkleden bestaat nog steeds. Dus nadat het hoogpolig vloerkleed verkocht is laten ze weer een vloerkleed op maat maken. De meeste berbers die we vinden zijn 2 tot 4 jaar oud. Heel soms vinden we ook een heel oud exemplaar, tot soms wel 80 jaar oud.

Als onze contactpersoon een aantal mooie kleden heeft ingekocht dan worden deze naar een wasplaats gebracht. De hoogpolige kleden worden met veel water en natuurlijke zeep schoongeboend en vervolgens in de volle zon te drogen gehangen. De zon moet er vol opstaan om twee redenen. Uiteraard moet het dikke kleed goed drogen, maar de zon zorgt er ook voor dat de laatste vlekken er volledig uitbleken.

beni ouarain reinigen

Onze beni ouarain kleden zijn dus met de hand gemaakt, geen een vloerkleed is daarom perfect. De tekens zijn asymtrisch, soms zijn er kleur verschillen etc. Maar dat vinden wij juist de charme van deze mooie traditionele vloerkleden.

De berber kleden passen perfect in onze westerse interieurs. VT Wonen gebruikt veel van onze originele beni ouarains voor haar TV programma "Weer verliefd op je huis", de VT Wonen Woonbeurs ne haar Magazine. En daar zijn we natuurlijk supertrots op!

beni ouarain vt wonen

Buitenkleed, fleur er nu ook je tuin mee op!

Vorig jaar zagen we ze al vaker, buitenkleden voor in de tuin, op het terras en op het balkon. Dit jaar zal deze trend zich nog meer doorzetten. De buitenkleden worden van steeds beter materiaal. Na een lange zoektocht hebben wij ook een goede leverancier gevonden van de vloerkleden voor buiten.

buitenkleed van rozenkelim

Buitenkleden voor in de tuin, terras of balkon.

De buitenkleden zijn van gevlochten en gerycled kunststof, dit heeft vele voordelen:

- ze zijn eenvoudig schoon te maken

- ze zijn licht van gewicht, dus ook makkelijk mee te nemen (strand, festival)

- makkelijk op te bergen.

De buitenkleden zijn er in diverse maten, hierdoor kan je ze overal gebruiken, in de tuin, op het terras of op het balkon. Ze zijn UV bestendig. Ze zullen dus niet direct bij het eerste beste zonnetje verkleuren. Uiteraard hebben de weersomstandigheden wel invloed op het kleed.

plastic vloerkleed

Nog enkele tips voor het gebruik van buitenkleden:

 -         Gebruik geen scherpe voorwerpen op het kleed

-          Reinig het kleed niet met chemische middelen

-          Als u het kleed opbergt zorg dan dat het kleed droog is

-          Laat het kleed niet dagen in het water liggen

Laat de zomer maar komen!

Vloerkleed voor de kinderkamer

Vloerkleed voor de kinderkamer

Een vloerkleed in de kinderkamer, je ziet het steeds vaker. Waar voorheen nauwelijks aandacht werd besteed aan de styling van een kinderkamer, verandert dit tegenwoordig snel. De vintage look vloerkleden van rozenkelim zijn hier om een aantal redenen ideaal voor.

De vintage look vloerkleden hebben geen pool, waardoor het kleed geen stof op zal nemen. De vintage look vloerkleden zijn makkelijk schoon te houden en kunnen zelfs in de wasmachine. Het kleurige vloerkleed kan dus een mooie blikvanger zijn in de kamer van uw kind.

De pastelkleurige vloerkleden passen uiteraard prima in een meisjeskamer, er zijn ook stoere vintage look vloerkleden in de kleur grijs die meer in een jongenskamer passen. 

vloerkleed kinderkamer

Pastelkleurig vloerkleed in de kinderkamer

kinderkamer vloerkleed

Vintage look vloerkleed in de kinderkamer

Onze vintage vloerkleden op de VT Wonen & design beurs

5 jaar woonbeurs

Van 3 tot en met 8 oktober is de jaarlijkse VT Wonen en design beurs in de Rai. De beurs bestaat dit jaar 25 jaar en dit wordt extra feestelijk gevierd. Op de beurs kan je de laatste trends op meubelgebied zien, maar je kan ook met een architect om tafel als je gaat bouwen of verbouwen. Het kan allemaal op de woonbeurs.

 

Vintage vloerkleden op de VT Wonen & design beurs.

Wij zijn ook dit jaar weer supertrots dat we de vintage vloerkleden en beni ouarain kleden mochten leveren voor het VT Wonen huis. Midden augustus, hartje zomer, kwamen de stylistes van VT Wonen in onze showroom in Hillegom. Aan de hand van plattegronden en moodboards werden de vloerkleden zorgvuldig gekozen.

vintage vloerkleden op de vt wonen en design beurs

De vloerkleden werden apart gelegd en vorige week bij ons opgehaald. De eerste berichten bij de opbouw waren al positief, de kleden paste perfect in de sfeer die VT Wonen wilde creëren.

beni ouarain vloerkleden op de vt wonen beurs

Vandaag hebben we zelf de woonbeurs bezocht en uiteraard zijn we direct een kijkje gaan nemen bij het VT Wonen huis. En ook wij waren aangenaam verrast, het beni ourarain vloerkleed in de woonkamer en de vintage vloerkleden liggen er prachtig bij! We zijn supertrots op deze mooie samenwerking.

Buiten het VT Wonen huis is er nog veel meer te beleven op de beurs. Voor ieder wat wils en zeker een aanrader om te bezoeken.

 

 

Verborgen schatten in Turkije.....

Tijdens onze vakantie afgelopen zomer konden we het toch niet laten……..Niet heel ver van onze vakantiebestemming was in de binnenlanden een fabriek waar ze vintage vloerkleden wassen en herstellen. Het leek ons leuk om daar een kijkje te gaan nemen.

Helaas bleek dat niet zo makkelijk te gaan. De fabriek was geen eigenaar van de kleden, zij herstellen en wassen de kleden slechts, dus waarom zouden we willen komen kijken? Na enig aandringen mochten we dan toch langskomen. Na een rit van 2 uur door binnenwegen en mooie authentieke dorpjes stonden we voor de ingang van de fabriek. Na nogmaals uitleggen dat we heel graag wilde kijken werden we toegelaten tot het terrein.

Bij binnenkomst zagen we eerst een aantal fabriekshallen. Kleden werden hier gewassen, geschoren, en daar waar nodig hersteld. Tot zover niks bijzonders, dit hadden we ook in Istanbul en Ankara eerder gezien. Dit kon je lezen in onze vorige blog: Schoonmaken van de kelims.

 

Velden vol met vintage kleden.

Echter achter de fabriek lag een terrein zover je kon kijken, vol met kleden! Hoeveel? Ik schat tussen de 10- en 20 duizend vintage vloerkleden. Wij vroegen of we door de velden mochten wandelen en dat was geen probleem.

vintage vloerkleden in turkije

Elk veld had zijn eigen eigenaar en de kleden lagen in de zon, zodat de kleden nog mooier werden. Door het zonbad, krijgt de wol meer glans en een fluweel achtige uitstraling.

Inkopen? Helaas niet ...........of toch?

Urenlang hebben we over de velden gelopen met rozenkelims, kelims uit anatolie, isparta kleden, en andere vintage kleden. De een nog mooier dan de ander! Maar inkopen konden we ze dus niet, immers de eigenaar zit in zijn winkel in Istanbul, Ankara, of langs de kust.

rozenkelims in de zon

Eenmaal thuis gekomen ging dit uiteraard niet uit onze gedachte en hebben we een plan gemaakt om toch diverse kleden naar onze showroom te kunnen halen. Ons voorstel pakte goed uit en zoals het er nu naar uitziet gaan we eind september terug naar de fabriek en is ons plan om met heel veel kleden terug te komen!

We houden je uiteraard op de hoogte!