Vloerkleden uit Kars, Turkije

Vloerkleden uit de Turkse stad Kars.

In het oosten van Turkije ligt de stad Kars. vlakbij de Armeense grens in de Caucasus. In de vloerkleden uit de deze stad zijn ook deze drie invloeden terug te vinden. De kleden zijn over het algemeen van schapenwol gemaakt, maar als dit niet voorhanden was werd soms ook geitenhaar gebruikt. De patronen die je in de vloerkleden ziet komen vaak op meerdere plekken terug in het kleed. Er zijn een paar typische kenmerken voor deze speciale exclusieve kleden.

Oorsprong en kenmerken

Als eerste werden de Kars vloerkleden gemaakt voor en door de mensen zelf. Ze waren niet bestemd voor de handel. Het was puur een familietraditie die van generatie op generatie werd doorgegeven. Inmiddels zien we deze kleden steeds vaker in de verkoop verschijnen. De Kars vloerkleden hebben een aantal typische kenmerken waar je ze aan kunt herkennen:

  • Kars vloerkleden zijn nooit groot. De kleden die wij tot nu toe hebben kunnen vinden zijn maximaal 280cm lang. Meestal zijn ze ongeveer 240cm lang of kleiner.

  • De kleuren bruin en koper zijn de meest gebruikte kleuren. Heel soms vinden we een exemplaar met rood erin. (zoals te zien is op de foto hieronder) 

vloerkleed uit Kars

De kleur rood is een zeldzaamheid in de vloerkleden uit Kars

Schaarste heerst

Wij zijn constant op zoek naar deze prachtige en exclusieve kleden. De zoektocht is alleen lastig omdat deze oude vloerkleden schaars zijn en als we er eentje hebben gevonden moeten we ook kijken in welke staat hij verkeerd. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat we vloerkleden uit Kars slechts mondjesmaat kunnen vinden.

Ze worden gezocht in de provincie Kars, dus de directe omgeving van de grote stad. Als we een mooi exemplaar hebben gevonden laten we eerst schoonmaken en daarna deze door experts controleren en en daar waar nodig restaureren. Daarna komen ze onze kant op en kun je ze bewonderen in onze showroom in Hillegom.

antiek vloerkleed uit Kars

Antiek vloerkleed uit Kars, met de typische bruine en koperachtige kleuren.

Delen: