Gratis verzending vanaf € 100,-
Duurzame producten
Showroom van 2000 vierkante meter
Unieke exemplaren inclusief paspoort
  1. Home
  2. Marokkaanse vloerkleden
Heeft u onze sfeervolle Marokkaanse vloerkleden al gezien? Bekijk snel ons uitgebreide assortiment.
Filters

Marokkaanse vloerkleden

Heeft u onze sfeervolle Marokkaanse vloerkleden al gezien? Bekijk snel ons uitgebreide assortiment.
{{ numberOfResults }} resultaten
Geen resultaten

De geschiedenis van de Marokkaanse vloerkleden

Marokko heeft een eeuwenlange traditie van het weven van Marokkaans kleed. Toen de Berberstammen zich in de 8e eeuw vestigden in Marokko, begonnen zij met het weven van kleden. Het knopen van een Marokkaanse Kleed is een traditie die wordt overgedragen van moeder op dochter. Oorspronkelijk werden tapijten gemaakt door de Berberstammen en gebruikt als bescherming tegen vocht en kou in de nacht. Tussen de lange haren bleef een luchtlaag hangen die de temperatuur van het lichaam aannam en het warm hield. De tapijten werden aan beide kanten gebruikt. In strenge winters lag men onder de hoge pool. In warmere zomers lag men op de gladde onderkant van het vloerkleed.

 

Handgeweven kleden uit Marokko 

Kleden uit Marokko zijn met de hand geweven. De kleden worden gemaakt van 100% wol en zijn hierdoor erg dik, zacht en warm. In tegenstelling tot onze andere tapijten hebben de kleden afkomstig uit Marokko, vaak een hoge, doorgeknipte pool. Hierdoor ontstaat een wollige pluis wat zowel warm aanvoelt als eruit ziet.

 

De drie kleden uit het Atlasgebergte

Onze Berber kleden komen uit 3 verschillende gebieden in het Atlasgebergte van Marokko. Deze kleden hebben allemaal een ander uiterlijk en worden op verschillende manieren geknoopt. We leggen graag de kenmerken per kleed uit.

Beni Ouarain

De Beni Ouarain kleden zijn meestal ivoorwit en hebben donkere asymmetrische kruizen en patronen. De originele Beni Ouarain kleden zijn altijd aan een kant afgewerkt met franjes. Wanneer de Marokkaanze vrouwen beginnen met knopen, zetten ze eerst een begin vast aan een weefgetouw. Wanneer ze klaar zijn maken ze aan het einde van het vloerkleed mooie franjes.

Azilal vloerkleden

Bij de Azilal vloerkleden zie je al veel meer gebruik van kleur. Vaak is de achtergrond wit en zie je felle kleuren die gebruikt worden voor het patroon, de vormen en tekeningen. Het motief wordt bedacht en gemaakt door de vrouwen die de tapijten knopen. Hiervoor putten ze vaak inspiratie uit de gebeurtenissen in hun leven. Zo zie je vaak symbolen terug uit de liefde, natuur, geboorte, geloof en geluk. Hierdoor zijn geen 2 tapijten hetzelfde. De veel gebruikte kleuren zoals blauw, rood, oranje, geel en paars, worden verkregen uit de hennaplant, granaatappel-, vijgen- en theebladeren, die in het Atlasgebergte groeien. De natuurlijke zwarte kleur komt rechtstreeks van de wol van de schapen en geiten in de berggebieden.

Beni Mguild

Helaas worden Beni Mguild vloerkleden niet meer gemaakt. De kleden hebben vaak paarse of donkerrode kleuren. De kleden hebben een volle, dikke structuur en hebben meestal een hoogpolig karakter. We komen de kleden jammer genoeg niet meer vaak tegen en zijn dus echt zeldzaam.

Waar komt een Marokkaans kleed vandaan?

Zoals de naam al waarschijnlijk doet vermoeden, komt een Marokkaans kleed uit Marokko. De Marokkaanse kleden worden in het Atlast gebergte gemaakt door de Berber stammen. De patronen verschillen per Marokkaans kleed soort. De soort kleden zijn vernoemd naar de dorpen waar de Marokkaanse kleden vandaan komen.

Hoe kan je een Marokkaans vloerkleed reinigen?

Een Marokkaans vloerkleed is altijd handgeknoopt en van 100 procent wol. Het kan voorkomen dat een Marokkaans vloerkleed vies wordt en hier en daar wat vlekjes krijgt. De kleine vlekken zijn te reinigen met een lauwwarme natte doek en wat shampoo. In de zomer zou de Marokkaans vloerkleed buiten gelegd kunnen worden en met met water en shampoo gewassen kunnen worden. Let wel op dat de Marokkaanse vloerkleed goed in de zon moet drogen. Doe dit dan vooral op een warme zomerdag!

{{ message }}